Angst

'Dus...' De oncoloog zucht diep en durft me amper aan te kijken. 'We gaan volgende week starten met nog een kuur.'
Het is niet weg.
Het. Is. Niet. Weg.

Ik schiet wakker, badend in het zweet. Ik voel aan mijn shirt. Tot op de draad nat.
'Zie je wel! Nachtzweten!' roept een stemmetje. 'Het komt terug!'

'Ik heb weer zo'n jeuk,' zeg ik. Mijn nagels schrapen langs mijn enkel. 'Het zal toch niet terugkomen?'
'Ik voel een bobbel,' zeg ik. En mijn vingers drukken zich ruw in de huid van mijn hals en mijn sleutelbeen.
'Ich habe Angst,' zeg ik. En de ogen die mij aankijken worden donker, niet geruststellend.


Angst


Het is de angst.
Dat het terugkomt.
Dat het al terug is.
Dat het nooit helemaal is weggegaan.
Te weinig gif.
Te weinig bestralingen.

De angst.

Alles overheersend.
Alles omvattend.
Constant.
Terugkerend.

'Het zal slijten. De angst. Maar het heeft tijd nodig.' Begripvolle ogen. Niet geruststellend genoeg.

Angst.
Ich habe Angst.


Ich habe Angst. 


Dit verhaal schreef ik de dag voordat ik weer een CT-SCAN kreeg met contrastvloeistof. De dag erna kreeg ik de uitslag bij de oncoloog. Het was een 'evaluatiescan'. Zou niet meer dan dat moeten zijn. Maar zoals iedere (ex)kankerpatiënt kon ik me sinds mijn laatste behandeling niet berusten in het idee van 'je behandeling was succesvol'. En dat gevoel, dat constante allesoverheersende gevoel - die angst na kanker - probeerde ik in dit verhaal in woorden te vatten.

Voor de mensen die zich dit gevoel niet voor kunnen stellen schreef ik het spannende, bijna horrorverhaal De trein. In dit verhaal maak ik de allesoverheersende angst van mensen die (ex-)kankerpatiënt zijn of kanker van ontzettend dichtbij hebben meegemaakt op een ongelofelijke manier tastbaar. 

Dit verhaal publiceerde ik eerder op LinkedIn, Facebook en Instagram. Het staat ook, met nog heel veel nieuwe verhalen, in het boek Bijna iedereen heeft kanker

Over de schrijver
SASKIA MAASKANT (1981) is auteur, columnist, blogger en spreker. Haar vierde jeugdroman 'Meerminnen verdrinken niet' (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021. In juni 2021 kreeg ze de diagnose hodgkin. In november 2022 verschijnt 'Bijna iedereen heeft kanker' : een bundel vol avonturen. Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan. En, vooruit, ook nog wat andere dingen die kanker misschien wel ietsje minder eng en vooral bespreekbaarder maken. De extraatjes met een ‘k’ maken dit boek tot een essentiële aanwinst voor de boekenkast (en misschien ook wel keukenkast).
Patricia
Door

Patricia

op 30 Nov 2022

Hier leef ik al sinds mijn 15de mee en ben nu 57 Ook Hodgkin en nog meer lange bijwerkingen maar ik ben er nog steeds vorige week nog een controle mri gehad liep zo als altijd ook weer iets änders"dan gedacht. Maar uiteindelijk alles oké

Saskia Maaskant
Door

Saskia Maaskant

op 30 Nov 2022

Hai Patricia. Jouw reactie geeft mij, maar waarschijnlijk ook veel andere lezers, moed. Jij bent een cancer survivor, en wat voor één. Ik kan me helemaal voorstellen dat zoveel jaar na dato controles nog steeds spannend zijn. En als dingen 'anders' lopen... nóg meer spanning. Fijn dat alles weer oké was. Bedankt voor je mooie reactie op mijn verhaal. Liefs, Saskia

Reactie plaatsen