Ademcoaching

(Adem) Coaching bij kanker: gun het jezelf

Geen reacties

Foto van auteur

By Saskia Maaskant

Als je eenmaal kanker hebt (gehad) en op social media zit, dan word je bijna doodgegooid met advertenties van coaching bij kanker. ‘Kankercoaches’ zijn hot en happening. Dat is niet zo raar, want coach bij kanker worden is bijna een garantie op succes: één op de twee Nederlanders krijgt vroeg of laat kanker. Klinkt misschien hard en confronterend, maar het is zo. Maar misschien denk jij wel: wat móet ik met zo’n coach. Iedereen heeft een coach tegenwoordig en iedereen lijkt coach te (willen) worden. Wat heb je er in hemelsnaam aan?

Heel eerlijk: als je mij vier jaar geleden had gezegd dat ik ooit een blog zou schrijven waarin ik coaching zou aanraden, dan had ik je in je gezicht uitgelachen. Ik ben een nuchtere Zeeuw en geloof nergens in. Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg. Zo’n instelling had ik. Maar alle kankerellende heeft mij blijvend veranderd en ik durf nu keihard toe te geven dat coaches mijn leven enorm hebben verreikt en beter gemaakt. Eerst mijn ‘kankercoach’ en nu mijn ademcoach.

Met eerste aanraking met coaching bij kanker (in mijn geval meer ná kanker)

Waar de oncoloog vaak meteen met ‘zwaar geschut’ komt en je door zal willen verwijzen naar een psycholoog, is de stap naar een coach veel kleiner. Ik had al een paar keer te horen gekregen dat ik ‘eigenlijk naar een psycholoog moest’, maar wilde dit pertinent niet. Dit had ook wel wat te maken met het feit dat ik zo lang niet was gehoord met mijn klachten en tóch kanker bleek te hebben. Met andere woorden: ik was niet gek en daarom wilde ik niet naar een psych.

Maar toen belandde ik in dat rotte, zwarte gat. Ik dacht dat ik (opnieuw) dood ging. En pas op dat moment ging ik googlen, en zo kwam ik uit bij coaching bij kanker.

Coaching na kanker

Coaching bij kanker was mijn lifesaver

Zo ben ik een aantal maanden na mijn laatste behandeling gestart met een coaching- en zulfhulptraject bij Stichting OOK (Optimale Ondersteuning bij Kanker). Helaas biedt deze stichting geen coaching meer op deze manier aan, maar tegenwoordig zijn er gelukkig heel veel coaches die zich richten op het ondersteunen van mensen na kanker.

Denk nou niet: wat kan een coach nou voor mij doen? Nee, denk juist: een coach is laagdrempelig. Een coach helpt jou op een fijne manier op weg. En dat kan op allerlei manieren. Zo zijn er ook wandelcoaches: je kunt al wandelend in het bos of op het strand je kankerellende of de ellende na kanker of je rete-trage herstel na kanker van je afpraten. En geloof me: dat is lekker.

Mijn superkankercoach trok me uit mijn zwarte gat

Bij mij zorgde coaching bij kanker zelfs dat ik vrij snel uit mijn zwarte gat na kanker werd getrokken. En in de periode daarna zorgde mijn superkankercoach ervoor dat ik serieuze stappen naar herstel maakte. Zonder haar had ik dat niet gedaan, gedurfd of zo snel gedaan. Misschien denk je nu: ‘Klinkt leuk allemaal, maar wat heb je dankzij coaching bij kanker dan allemaal sneller gedaan of durven doen?’ Laat ik de belangrijkste dingen voor je op een rijtje zetten (en dit rijtje is niet eens compleet):

  • Ik was veel minder somber en zag het leven weer zitten;
  • Ik kwam energetisch en emotioneel meer in balans, doordat ik leerde over draaglast en draagkracht;
  • Ik leerde minder van mezelf te moeten en meer te mogen;
  • Ik durfde keihard door te zetten op mijn weg naar een B12-tekort diagnose en
  • Ik durfde ‘ja’ te zeggen op het voorstel van mijn oncoloog mij door te verwijzen naar een psycholoog voor traumaverwerking.

Mijn Weg naar Ademcoaching

Ondanks dat ik goede coaching bij kanker heb gehad (of eigenlijk ná) en daarna een intensief traject bij de psycholoog ben gestart, bleef ik worstelen met mijn fysiek en vooral mijn energie. Ik was (en ben) hierdoor vaak in paniek, want voor mijn gevoel faalde ik de hele tijd. Ik faalde in mijn leven weer oppakken. Ik faalde in de dag fatsoenlijk opstarten. Ik faalde in multitasken. Dat zorgde ervoor dat ik de hele tijd hyperventileerde.

Dat hyperventileren was niets nieuws voor mij. Dat deed ik voorheen ook al. Vóór mijn behandelingen hing ik van de paniek- en hyperventilatieaanvallen aan elkaar. Controlefreak als ik ben, was dit echt mijn ‘ding’. Ik kan je wel vertellen: krijg er hodgkin overheen met tumoren tegen je hart en tussen je longen, krijg het dan nog een stukje benauwder door grote druk op je borstbeen, en ga dan fijn bestralen. Ga heerlijk, flink, bestralen op die tumoren bij je borstbeen en je achilleshiel – hyperventileren – wordt chronisch hyperventileren. Vooral als je je leven daarna niet meer lekker kunt oppakken.

En toch… kwam ik niet veel verder dan simpele (adem)oefeningen via de fysio. Ik kwam maar niet op het idee om écht iets aan mijn ademhaling te doen.

Ademcoaching, wtf? Je ademt toch vanzelf?

Tot ik via mijn tekstbureau Maaskant schrijft mijn klant Cindy Leijdekker van Adem en Stroom ontmoette. Zij is holistisch coach. Ik geef eerlijk toe: ik dacht ook dat het zweverig en onzin was. Tot ik mij dus helemaal in haar bedrijf en doelgroep onderdompelde om onweerstaanbaar lekkere webteksten voor haar te schrijven. Ik wilde alles zelf ervaren, dus voor ik het wist deden we een sessie wandelcoaching. En lag ik opeens op een bankje helemaal zen te worden met een Reiki-behandeling. Reiki: echt zoiets waar ik totaal niet in geloof, maar toch was ik de drie dagen daarna net zo’n Duracell konijntje, met zo’n trommeltje. Ik was niet te stoppen.

Toen ik de pagina over ademcoaching voor haar uitschreef was mijn interesse vrijwel meteen sky-high. Djeez. Ik was zélf de doelgroep. ‘Chronische hyperventileerder, jij hebt Cindy nodig!’, dacht ik vrijwel meteen. En zo werd ik klant bij mijn eigen klant.

Zo gebeurt het natuurlijk vaker, dat weet ik echt wel. Maar laat ik voorop stellen: ik ben geen klant bij Cindy geworden om haar te pleasen, of om ervoor te zorgen dat zij nog eens een blogpakketje bij mij afneemt. Nee, dat is echt niet het geval.

Ademcoaching helpt mij op verschillende manieren

Doordat ik de teksten voor mijn ademcoach uitschreef, verdiepte ik me serieus in ademcoaching. En geloof mij: het is echt niet zweverig. Ik kan het mezelf amper vergeven dat ik dit niet twaalf, wat zeg ik, twintig jaar eerder heb gedaan! Ja, serieus, hoe gek is het dat ik mezelf dit pas na zoveel jaar gunde en pas nadat ik kanker had gehad. Ik was immers altijd al een hyperventileerder en panikeerder geweest. Daarbij had ik ook al sinds ik klein kind was veel last van maagklachten en een verstijfd middenrif. Voor al deze problemen – en nog veel meer – bleek ademcoaching een geweldige oplossing te zijn. (Ik panikeer minder! Ik heb meer energie! Ik ben minder buiten adem als ik de trap oploop!)

Ademcoaching

Wat is ademcoaching eigenlijk?

Ademcoaching is een vorm van begeleiding die zich richt op je ademhaling. Dit klinkt simpel, maar de effecten zijn enorm. Door bewust te ademen kun je je stressniveau verlagen, je energieniveau verhogen en je algehele welzijn verbeteren. Mijn ademcoach Cindy leerde me technieken om mijn ademhaling te reguleren, waardoor ik me steeds vaker kalm en meer in controle voel (en dat is lekker voor een controlefreak zoals ik).

Waarom (adem) coaching bij kanker?

Als (ex-)kankerpatiënt weet je dat het gevecht tegen kanker niet alleen fysiek, maar ook mentaal is. Stress en angst kunnen je dagelijkse leven gaan domineren. (Adem)coaching helpt je om deze negatieve emoties te beheersen. Het is een waardevolle aanvulling op de ‘top 3’ reguliere behandelingen die jouw oncoloog of oncologisch verpleegkundige je zal aanbevelen. (Fysiotherapeut, diëtist, psycholoog.)

Waarom specifiek voor ademcoaching kiezen?

Omdat ik dol ben op lijstjes, geef ik je een paar redenen waarom je ademcoaching serieus zou moeten overwegen:

  1. Vermindering van Stress en Angst: Ademhalingstechnieken helpen je om in het moment te blijven en je zorgen los te laten. In mijn geval is mijn chronische hyperventilatie sterk gereduceerd.
  2. Verbetering van Slaap: Een betere ademhaling kan leiden tot een diepere, meer herstellende slaap.
  3. Meer Energie: Door bewust te ademen, krijgt je lichaam meer zuurstof, wat je energieniveau kan verhogen.
  4. Pijnverlichting: Sommige ademhalingstechnieken kunnen helpen bij het verminderen van pijn.

Wist je dat vrijwel elke ademcoach een eerste sessie of kennismaking gratis of tegen een gereduceerd tarief aanbiedt? Dat doet mijn ademcoach – die ik je hierbij van harte aanbeveel – ook. Dat geeft je de kans om te zien of er een klik is.

Gun jezelf een ademcoach

Ademcoaching

Ademcoaching is een investering in je eigen welzijn die zich dubbel en dwars terugbetaalt. Of je nu midden in de behandelingen zit, herstellende bent, of een geliefde bijstaat, het kan een waardevolle steunpilaar zijn.

Gun jezelf deze kans. Ontdek de kracht van bewuste ademhaling. Je verdient het.


Vergeet niet dit artikel te delen met je vrienden, familie en zorgverleners. Laten we samen zorgen voor een betere kwaliteit van leven voor iedereen die met kanker te maken heeft.

Hebben jullie ervaringen met ademcoaching? Laat het weten in de reacties!

Plaats een reactie