Tips tegen vermoeidheid

Tips tegen vermoeidheid geeft de oncoloog niet

2 reacties

Foto van auteur

By Saskia Maaskant

‘Ha, een blog waarin de antwoorden komen die de oncoloog niet weet! Meteen gelezen dus.’
Mijn mond valt open als ik de reactie lees. Een oncoloog. Hij reageert op mijn blog Vermoeidheid na kanker? 11 tips voor meer energie (en een sneller herstel).  Hoewel ik niet meer continu bezig ben met de gevolgen van kanker op mijn leven, had ik al heel lang in mijn hoofd een blog te schrijven met anti-vermoeidheid tips.

De oncoloog geeft amper tips tegen vermoeidheid – ik wel

“Ik ben niet de enige die worstelt met vermoeidheid na kanker. Dat is een ding dat zeker is.” – Zo begin ik het blog op deze website. “Vermoeidheid in de overtreffende trap treft alle (ex) kankerpatiënten. En eigenlijk heeft het vrij weinig te maken met die kanker, maar met die fijne behandelingen die je ertegen krijgt. Tips tegen vermoeidheid na kanker krijg je van je oncoloog amper. Die komt vaak niet verder dan een meelevende blik en een ‘stap voor stap’.” Vervolgens geef ik maar liefst 11 tips voor meer energie bij vermoeidheid na kanker. Met uitgebreide uitleg erbij.

De oncoloog vindt mijn tips tegen vermoeidheid ‘niet leuk’

En nu reageert een oncoloog op mijn blog! Wat vindt hij ervan? Het is een lang antwoord. Mijn hart klopt in mijn keel. Lees even met me mee:

‘Ha, een blog waarin de antwoorden komen die de oncoloog niet weet! Meteen gelezen dus. Helaas, 9 van de 11 tips gaan over supplementen en voedingsmiddelen. De andere twee zijn de beste: soep eten (goeie!) en goed en diep slapen. Exact die tip (met alle uitleg erbij) zit al jaren in mijn arsenaal. Gezond en gevarieerd eten ook (dan krijg je ook alles binnen) en vitamine D suppleren we zonder spiegelbepaling. Ik ben toch een beetje teleurgesteld. Vermoeidheid is een groot probleem, maar ik wil betere tips voor mijn praktijk. Ook voor de mensen die het niet breed hebben en geen tas vol dure supplementen kunnen betalen.

Nou ja, bedankt voor de soeptip dus.’

Nou ja, bedankt voor de soeptip dus.

‘WTF? Soeptip?’ roep ik – en misschien ook jij wel – uit. Hij vindt het vast jammer dat hij geen ‘vind ik niet leuk’ icoontje op LinkedIn kan kiezen.
Ik lees gauw verder. Want zijn reactie is heel uitgebreid.  

Bijna iedereen heeft kanker

De oncoloog beschuldigt mij van belangenverstrengeling

‘Ik kon nergens financiële belangenverstrengelingen vinden dus ik hoop dat die er niet zijn, klopt dat?’

Mijn mond valt weer open. WTF-OMG! Was het maar zo’n feestje dat Vitakruid en DOMO soepmaker mij geld zouden betalen voor deze tips. Maar nee. Ik heb het blog geschreven vanuit een diepe pijn en frustratie. Niet gehoord worden. Niet begrepen worden. En anderen willen helpen, met mijn ervaringen. Anders blijven we met z’n allen roepende in de woestijn.

Ik geef lekker wel tips tegen vermoeidheid na kanker

Mijn hart klopt in mijn keel als ik begin te typen: ‘Wat fijn dat jij de slaaptip ook in jouw arsenaal hebt!’ Dan zweeft mijn duim boven mijn smartphone. Ik glimlach even. Het is geweldig dat hij deze tip aan zijn patiënten geeft. Dit wordt zó vaak vergeten en onderschat!

En dan besluit ik kritisch, doch eerlijk, op de rest van zijn reactie te reageren: ‘Er zitten in ieder geval nog tips over onder andere gember en kruidenthee bij. De vitamine D3 tip is een tip die weliswaar een beetje geld kost, maar veel patiënten hebben een tekort na de behandelingen en moeite het goed aan te maken (zo vertelde mijn huisarts het mij). De andere supplementen zijn echt tips voor de patiënt die het NIET met gezonde voeding alleen kan oplossen (en gezonde voeding is momenteel in Nederland écht onbetaalbaar geworden). Ik ben niet gesponsord door wie dan ook. Ik schreef dit uit de frustratie na een lange zoektocht.’

Ik ben niet gesponsord door wie dan ook. Ik schreef dit uit de frustratie na een lange zoektocht.

Hoewel de oncoloog daarna nog wat kritische reacties geeft – ook op enthousiaste lotgenoten – laat ik me daar niet door uit het veld slaan. Ik geef aan wat stukjes aan te passen in mijn blog. Hij geeft een duim. En dan: ‘ping!’
‘MD, PhD Oncoloog followed you’
Mijn hart zwelt van trots. Hij volgt me. Natuurlijk vanwege mijn soeptip.


Pssst. Ik geef dus lekker wel tips tegen vermoeidheid na kanker. Lees mijn 11 tips voor meer energie (en een sneller herstel). Wie weet heb je er wat aan.

2 gedachten over “Tips tegen vermoeidheid geeft de oncoloog niet”

  1. Prima, dat jij tegengas blijft geven. Als je lichaam een ziekte moet verwerken kost dat veel vitamines en mineralen. Als er ook nog chemotherapie bij komt , kost dat nog meer. Gezonde leefstijl en voeding zijn natuurlijk altijd goed . Extra supplementen nemen is zeker een aanrader . Zelf vind ik dat je dan alleen 100% natuurlijke voedingssupplementen moet nemen, zonder synthetische hulpstoffen. Daar gaan mensen echt super goed op.

    Beantwoorden
    • Hai Petra,
      Bedankt voor je reactie én mooie toevoeging! Ik vind jouw benadering van 100% natuurlijke voedingssupplementen heel mooi. Maar, als ik naar puur mijn eigen lichaam kijk, dan had ik op 100% puur natuur nu misschien wel in een rolstoel gezeten. Zo was mijn vitamine B12-tekort al neurologisch van aard (zo ernstig). Ik injecteer nu al 1,5 jaar 2 keer per week. Met natuurlijke supplementen kun je een dergelijk tekort nooit aanvullen, omdat ik een opnameprobleem (via spijsvertering) heb. Daarnaast had ik zo’n extreem lage ijzervoorraad in het lichaam, dat ook natuurlijke supplementen dat nooit hadden kunnen aanvullen. Die hoeveelheden zijn simpelweg te laag. Verder ben ik het helemaal met jou eens dat als het via de natuurlijke weg kan, je dat altijd moet doen. Maar blijf altijd kritisch. Trek aan de bel bij de juiste specialist als je – net als ik – extreme en ernstige klachten hebt door vitamine- en/of mineralentekorten.

      Beantwoorden

Plaats een reactie