Saskia Maaskant

Schrijver en spreker

I have hated words and I have loved them, and I hope I have made them right. - Markus Zusak, The Book Thief

Auteur

In 2010 tekende ik mijn eerste contract bij Davidsfonds Uitgeverij. Mijn debuut verscheen in 2011. Het werd direct genomineerd voor een prijs. In de jaren daarna verschenen nog drie boeken en die werden genomineerd voor verschillende prijzen. Ik won er zelfs twee: De Kleine Cervantes (In 2018, met mijn boek Dromer) en de Accolade voor het beste Zeeuwse jeugdboek (In 2014, met mijn boek Kieuw). Mijn vierde jeugdroman Meerminnen verdrinken niet (2020) werd genomineerd voor de Archeon Thea Beckmanprijs 2021. 


November 2022 verscheen Bijna iedereen heeft kanker, mijn 'officiële' eerste boek voor volwassenen. Ik zet officieel tussen aanhalingstekens, omdat mijn boeken een breed leespubliek hebben. 

Bekijk mijn auteurswebsite


Meer info over mij en mijn boeken
Boek mij als spreker


Om kanker minder eng en bespreekbaar te maken
Saskia Maaskant

There is a crack in everything. That's how the light gets in. - Leonard Cohen

Schrijven is therapie

Misschien gebeurde het wel omdat ik al zo lang auteur was. Of omdat mijn eerste blog Ik verlies mijn haar, maar niet mijn staart viraal ging op de socials. Ik kan er niet precies mijn vinger op leggen. 

Na het publiceren van het blog kreeg ik stapels kaartjes (echte!), digitale berichten, zelfs brieven: of ik er alsjeblieft mee door wilde gaan? Doorgaan met schrijven over het avontuur wat kanker heet. En zo ontdekte ik dat schrijven therapie voor mij was. Mijn ervaringsverhalen hielpen anderen. Zowel (ex) kankerpatiënten als bijstanders. Zelfs mensen met andere chronische ziekten! Zij vonden (h) erkenning. Troost. Kracht. Door de duizenden positieve reacties kreeg ik de bal nog een keer terug. Het voelde als een warm bad. 

1,5 uur na de Thea Beckmanprijs-nominatie kreeg ik heel slecht nieuws van de huisarts.

Ik verlies mijn haar, maar niet mijn staart. Meerminnen verdrinken niet. - Saskia Maaskant

Columnist

Sinds september 2022 ben ik een jaar lang columnist in het vakblad Oncologica (tijdschrift voor oncologieverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten oncologie). Daarvoor ben ik gevraagd nadat mijn blog Soms verlang ik terug naar mijn chemokuren compleet ontplofte op LinkedIn. Het stuk werd meer dan 230.000 keer gezien, kreeg ruim 1.500 emoji-reacties, 360 commentaren en werd meer dan twintig keer gedeeld. Ik kreeg gratis massages, boeken en zelfhulpboxen aangeboden. Het overweldigde me wat met het hart op je tong schrijven kan veroorzaken. 


In december 2022 verscheen er een column van mij in O2 magazine, het verenigingsblad Oedeem en Oncologie. (Geen zuurstof.) Ook voor het mooie platform Kanjer.nl, dat lotgenote Corina Roelands heeft opgericht om nazorg na kanker meer aandacht te geven, mocht ik een stuk schrijven. (De heftige tijd? Die komt na de behandelingen.)

Boek mij als spreker
Om kanker minder eng en bespreekbaar te maken

Kanker minder eng en bespreekbaarder maken

Niemand wil graag die k-diagnose horen. Die k-ziekte krijgen. Maar toen ik erachter kwam dat erover schrijven niet alleen mij, maar óók anderen hielp, wist ik algauw: ik kan kanker minder eng en bespreekbaarder maken. En dat doe ik met veel liefde en overtuiging. Met dit blog en het boek Bijna iedereen heeft kanker

Spreker

Wil je kanker minder eng en bespreekbaar maken? Wil je het avontuur dat kanker heet zien door de ogen van een patiënt, maar dan wel graag op lichte, humoristische toon? Wil je jouw collega's of werkgroep tussen de regels door laten lezen en met andere ogen laten kijken naar een kankerpatiënt en alles wat hij of zij meemaakt? Ik geef graag lezingen bij instanties, netwerken en evenementen. Doordat ik ben aangesloten bij de Schrijverscentrale kunnen mijn lezingen zowel in Nederland als in België worden gesubsidieerd. De Schrijverscentrale bemiddelt en adviseert bij het organiseren van mijn lezingen. Wil je mij uitnodigen? Neem dan contact met mij op.

Bestel nu! De eerste oplage is beperkt! 

Bijna iedereen heeft kanker is een bundel vol avonturen. Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan. En, vooruit, ook nog wat andere dingen die kanker misschien wel ietsje minder eng en vooral bespreekbaarder maken. De extraatjes met een ‘k’ maken dit boek tot een essentiële aanwinst voor de boekenkast (en misschien ook wel keukenkast).

Lezers over de verhalen: 

‘Dank je wel voor je openheid van je proces. Het helpt zo enorm om als naaste van iemand die ziek is te weten wat een rollercoaster aan emoties er voorbij komen.’
Reactie op LinkedIn
‘“Elk nadeel heb zijn voordeel”. Mooi dat je zo omdenkt.’
Reactie op Facebook
‘Alles in één zucht gelezen.’
Reactie op Instagram