Bijna iedereen heeft kanker

Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan

Veel extra's met een 'k'

Gratis kaartje

#positievekankerquotes

Ik neem je mee op mijn schouder

Ik ben Saskia Maaskant (1981) en ik ben al ruim twaalf jaar auteur, blogger en spreker. In juni 2021 kreeg ik de diagnose hodgkin. Mijn blogs over mijn avonturen als kankerpatiënt op de social media gingen regelmatig viraal.

Wil je hier alsjeblieft een boek van maken?

Niet ik, maar de lezers van mijn blogs vonden dat ik er een boek over moest schrijven. Ze checkten meerdere keren per week mijn profiel om te checken of er weer   heerlijk leesvoer  op stond. 

Kom op mijn schouder zitten. Kom lekker zitten en word samen met mij geconfronteerd met mijn diagnose. Ga met mij mee naar de huiskamer en krijg, samen met mij, zakken vol gif. We ontmoeten Kletskous, Kankermutsje, Alvleesklierkankerman, Peakyblinderspetje en Borstkankermeisje. Het wordt een lastige tijd, maar we zullen erachter komen dat het op afdeling oncologie in het ziekenhuis niet alleen kommer en kwel is. We lachen heel wat af, samen.

Door jou kan ik zelfs glimlachen om het woord 'Kankermutsje'.

Jullie gaan met mij mee naar het bestralingscentrum. We ontmoeten Hannibal en Darth Vader. Het voelt een beetje alsof we samen worden gegrild door Dr. Spock.


We delen een lach en een traan. We vinden (h) erkenning. Troost. Kracht.

Volgers checken telkens mijn profiel. Heeft ze weer een avontuur gepost?

400.000+ keer

Verhalen gelezen op social media

2.500+

Reacties op social media

Lezers over het boek

'Het eerste boek over kanker dat me deed lachen'
Recensie op Goodreads

'Een fijn boek dat ondanks het zware onderwerp toch humor heeft en aanzet tot omdenken.'

Recensie op Hebban
'Ik heb gelachen en gehuild en heel veel "Ja, zo was het" momenten gehad bij het lezen van het boek en merkte dat ik dit boek ook nodig had als verwerking van mijn traject.'
Reactie op LinkedIn

De extraatjes met een ‘k’ maken dit boek tot een essentiële aanwinst voor de boekenkast (en misschien ook wel keukenkast). 

Dit boek is inclusief

 • Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan
 • Veel nieuwe verhalen die niet eerder zijn gepubliceerd
 • Een heleboel oncie-positivo's 
 • #positievekankerquotes 
 • Talloze extraatjes met een 'k', en zonder 'k', die dit boek misschien juist óók wel onmisbaar maken voor de niet-kankerpatiënt, de ‘bijstander’, waaronder: 
  • Leuke woorden met een 'k'
  • Recepten met een 'k'
  • Cadeautips. Do's-and-don'ts

Veel gloednieuwe verhalen zoals:

Chemobrein

Laat ik het eens hebben over het effect van chemokuren op je brein. Ja, dat is een apart hoofdstuk, want dat is niet mis. Wacht even... Dat is wel mis. Daar heb je het al: chemobrein.

Mindf*ck taxi

Ik ging er wel elke dag mee op en neer, en op zich was dat behoorlijk eentonig, maar… Ja: maar! De taxichauffeurs zelf? Ja, dat is toch wel een verhaal. Sterker nog: complete mindf*ck!

Hypernacht

Dexa, dexa, whoooooo, dexa, dexa, dexa… Effe wachten!

Ik merk tot mijn stomme verbazing dat mijn arm op dezelfde manier zwaait als die van André van Duin in lang vervlogen tijden.

Met gratis kaartje!

Bij het boek krijg je een gratis ‘Wat ontzettend k voor je’-kaart ! Om iemand sterkte te wensen na de diagnose. Bij de operatie en/of behandelingen.Of juist in de herstelperiode. Wedden dat jij K-eiveel punten scoort met dit kaartje? 
K is het toch voor de patiënt. Dan kun je dat net zo goed toegeven.

€ 22,50

Bijna iedereen heeft kanker

‘Heftig’, piept ze. 

‘Wat is heftig?’ vraag ik. 

‘De titel’, zegt ze. 

‘Nee, hoor’, zeg ik. ‘Want het is zo.’ 

Ze klikklakt met haar pen en drukt haar bril terug omhoog op haar neus. 

‘Ja’, zegt ze. ‘Ja, dat is wel zo, maar het is zo… direct.’ 

‘Als jij in een boekhandel bent en je ziet een boek liggen met de titel Bijna iedereen heeft kanker, wat doe je dan?’ 

Ze klikklakt nog een keer met haar pen. Irritant. Knippert met haar grote ogen achter de glazen die moeten worden schoongepoetst. 

‘Ik zou het oppakken en even de achterkant lezen’, zegt ze. ‘Want het is zo.’


Bijna iedereen heeft kanker is een bundel vol avonturen. Verhalen met een onverwachte twist, een lach én een traan. En, vooruit, ook nog wat andere dingen die kanker misschien wel ietsje minder eng en vooral bespreekbaarder maken. De extraatjes met een ‘k’ maken dit boek tot een essentiële aanwinst voor de boekenkast (en misschien ook wel keukenkast). 

Reactie op LinkedIn

‘Elke keer weer lees ik met verbazing hoe eerlijk en steengoed je dit schrijft!’ 

Had ik al gezegd dat er veel nieuwe verhalen in staan?

Oz

Voordat ik je meeneem naar Oz bereid ik je psychisch voor op een paar ontzettende braak-kots-vomeer-uitspraken. Hoe ouder je wordt, hoe vaker je met dit soort wijsheden in aanraking komt.

Bestralingsdag 2 – Deel I

Er wordt aangebeld. Ik schrik me bijna een onderbroek vol, hoewel ik weet dat er elk moment iemand voor de deur kan staan.

Ik doe open. Een blije taxichauffeur maakt een ‘at your service’-gebaar naar me.

Zwarte gat

‘Jij zit nu in het zogenoemde “zwarte gat”’, zegt mijn consulent. Haar ogen knipperen vriendelijk, maar pixelig door de slechte wifi. ‘Hebben heel veel patiënten zo’n twee à drie maanden na hun behandelingen. Wat goed dat je om hulp hebt gevraagd.’

De eerste druk heeft een beperkte oplage!

Meest gestelde vragen over 'Bijna iedereen heeft kanker' - Het boek

Hoeveel nieuwe verhalen staan er in het boek?

Er staan meer dan 40 nieuwe, niet eerder gepubliceerde, verhalen in het boek! Ook zijn er talloze extra's met een 'k'. Heb je al mijn verhalen gelezen op de socials of op dit blog? Dan heeft het boek zeker 70% nieuw leesvoer voor je in petto!

Is dit boek alleen leuk voor (ex) kankerpatiënten?

Nee, zeker niet! Het boek is er voor iedereen van 15+ tot 100+, want (bijna) iedereen krijgt te maken met kanker. De verhalen met onverwachte twist, een lach en een traan én de extraatjes met een 'k' maken dit boek misschien juist óók wel onmisbaar voor de niet-kankerpatiënt, de ‘bijstander’. Degene die machteloos moet toezien hoe een geliefde of vriend zijn of haar behandelingen moet ondergaan. Voor die (schoon) zus / broer die in de zorg werkt. Voor de buurman wiens vader... etc. etc.

Ik ben niet zo'n lezer. Hoe lang zijn de verhalen?

De losse verhalen lees je in maximaal dertien minuten. Lees waar je zin in hebt en zoals jij dat wilt. Losse dingen, kriskras door elkaar of juist alles chronologisch achter elkaar. Op de plee, of aan de keukentafel. Zie deze verhalenbundel als een doos chocolaatjes en neem er telkens eentje – als je het bij eentje kunt houden.

Er zijn al zoveel boeken over kanker. Wat maakt dit anders?

Ik heb mijn avonturen als kankerpatiënt zo eerlijk mogelijk, maar ook zo leuk mogelijk opgeschreven. Een aantal van die verhalen publiceerde ik eerder op social media en die gingen viraal. Niet Kim-Kardashian-Instagram-viraal, maar toch wel een beetje Lage-Landen-viraal. De reacties waren overweldigend:
‘Ik ken je niet, maar ben geraakt door je verhaal. Dank je wel voor het delen. Het zet m’n hart patsboem helemaal open.’
‘Holy. Fuckatoli. Wat. Een. Verhaal.’
‘Ik liet dit lezen aan een vriendin, die kanker heeft, en ze heeft zich kapot gelachen.’
‘Wil jij me wel beloven dat je alles op blijft schrijven?’
‘Wil je hier alsjeblieft een boek van maken?’